Mértékegységek magyarul

Beküldte Kiss László - 2014. ápr. 15. 05:47

Vajon értjük még a régi mértékegységeket?
Kocsmárosné, száz szál gyertyát,
Száz icce bort ide az asztalra!

Talán a fiatalok is ismerik még a nótát, de nem sokan tudják, hogy együltő helyükben meg tudnának-e inni egy icce bort. Egy icce (itce, vagy ice) bor egy családnak is elég lenne a vasárnapi ebéd után, ugyanis egy icce kb. 0,8 liter. (A cinkotai icce, vagy nagyicce ennél valamivel több, lásd a mesebeli cinkotai kántor esetét Mátyás királlyal.) A mértékletesebb ivók megelégednek egy meszely borral is, ami mindösszesen 3 dl, de aki két iccényit vásárol, az kérhetne egy magyar pintet is, ami 1,4-1,6 liternek felel meg. Az angolok a sört is angol pintben (pájntban) mérik, ami 0,587 liter. (A magyar félliteres korsó néha 0,45 literrel is megtelik a sok hab miatt.)

Nem kell pint, sem itce, hiába is adnád,
Egy csöppet se hozz, vagy hozz egy öreg kannát!
Kurjantja Toldi Miklós a csapszékben a kocsmáros „itce kell-e vagy pint?” kérdésére.
A bortermelő ilyen kis mennyiséggel nem is kezd, még a kistermelő is azt húzatja a cigánnyal, hogy
Három akó borom van,
Mind a három csapon van.
Az 56 literes akó, vagy a 136 literes gönci hordó sokkal alkalmasabb a pincében levő mennyiség mérésére.
A bor mellé harapnivaló is dukál, annak pedig a gabona az alapja. A búzát vékával méri a molnár, egy véka 25-30 liter. A hombárba mérővel mérik be a kenyérnek valót, egy mérő 62,5 liter, de a hombárban levő mennyiséget már köbölben számítják. Egy köböl búza kortól, helytől függően 62, 94 vagy 125 liter. (Ne essünk tévedésbe, a köböl nem öl3!)
A bakonyi makk is bőven terem, hiszen Háry János dalában:
Ó mely sok hal terem az nagy Balatonba-ha-ra-ha-rahaha,
Minden ágon egy mérő makk a Bakonyba-ha-ra-ha-rahaha.
Aki ilyen jókedvűen danolászik, az biztosan öles léptekkel rója az útját, tehát lépésenként hat lábat, azaz 1896 mm-t tesz meg. Egy láb 316 mm, ami egy tucat 26 mm-es hüvelyk, más szóval col vagy coll. (Az iparosok ragaszkodnak a col 25,4 mm-es hosszához!) A vándorok mérföldben mérik a megtett utat, egy magyar mérföld 8354 m, az angol mérföld csak 1609 m, a tengeri mérföld, vagyis csomó pedig 1852 m. A számokkal hadilábon állók szívesen beszélnek kőhajításnyi távolságról, egy fertály órányi vagy egynapi járóföldről.
Egy kőhajtásnyira foly tőle a patak,
Bámuló szemei odatapadtanak.
Csak sejteni lehet a távolságot a vers alapján Kukoricza Jancsi és Iluska között, akit a Gonosz Mostoha ruhát mosni küldött a patakra.
A ruhák anyagát rőfben mérik a rőfösök, egy rőf 78 cm hosszú. Egyes ruhadarabok csak egy tenyérnyi területűek, azok bizony nem sokat takarnak.
A földterületet holdban számolják, egy katasztrális hold 1600 négyszögöl (ejtsd négyszögöl, vagyis öl a négyzeten, tehát 3,6 m2), a magyar hold pedig 1200 négyszögöl.
Elmulattam ötszáz holdam,
Maradt csak a bánat.
Szegénynek talán egy talpalatnyi földje sincs már, örülhet, ha végső nyughelyül egy parcella jut neki.

Kecskemét, 2014.

Kiss László igazságügyi szakértő