Műszaki érdekességek

Méretlenül, vagy hibás méréssel vételezett villamos energia mennyiségének és értékének maghatározása

Beküldte Kiss László - 2014. ápr. 28. 06:54

2013-ban Magyarországon több mint ötmillió ponton, több mint 35 TWh energiát vételeztek a villamos hálózatból, aminek nagykereskedelmi ára hozzávetőlegesen 1000 milliárd Ft volt. Fontos gazdasági érdek fűződik ahhoz, hogy az elfogyasztott energia mérése pontos legyen, hogy mindenki annyit fizessen, amennyit fogyaszt.

Igazságügyi szakértői észrevételek a fogyasztásmérők mágneses befolyásolásának vizsgálatáról

Beküldte Kiss László - 2014. ápr. 17. 06:12

Az igazságügyi szakértők polgári peres eljárásban betöltött szerepét a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény határozza meg. A 177. § (1) szerint akkor rendelhető ki szakértő, ha a perben jelentős tény vagy egyéb körülmény megállapításához vagy megítéléséhez olyan különleges szakértelem szükséges, amellyel a bíróság nem rendelkezik. Ha a szakértő személyében a felek megegyeznek, akkor a bíróság azt a szakértőt rendeli ki, ha a felek nem állapodnak meg a szakértő személyében, akkor arról a bíróság dönt.

Ipari méretű áramlopás - áramlopás-ipar

Beküldte Kiss László - 2014. ápr. 04. 06:22

A lakossági áramlopások jellemzője, hogy nagy az esetek száma, de kicsi az egy elkövetőre jutó ellopott energia mennyisége (hozzávetőlegesen néhány százezer Ft). A szabálytalanul vételezők kiszűrésére gyakori ellenőrzéseket kell taratani, ez nagy apparátust igényel, növeli az áramszolgáltatók költségét. A felderített esetek bizonyítása, a kárérték megállapítása és behajtása jelentősen terheli az igazságszolgáltatást. Az eljárás összes költsége sok esetben jóval magasabb, mint a lopással okozott kárérték.

Áramlopó

Beküldte Kiss László - 2014. már. 27. 11:37

A villamos energia lopása egyidős a hálózatok kialakításával, az energia szervezett értékesítésével. Az idők folyamán számtalan eszközt és eljárást találtak ki, ezek közül a leggyakrabban alkalmazott áramlopónak nevezett eszközt mutatom be.